Hur man gör ost

Att göra ost – ysta – kan ta sin lilla tid. Men när man lärt sig så kan man få väldigt goda resultat.

Ystningsprocessen börjar med bra mjölk. Råvaran måste vara bra för att osten ska bli bra. Mjölken måste alltså vara ren och inte innehålla bakterier. Mjölken värms upp till ca 30 grader. Sen tillsätter man  mjölksyrabakterier. Det är ”goda” bakterier som man vill ska utveckla sig snabbt. Yoghurt är bra att för detta. Sen tillsätter man löpe så mjölken stelnar. Den blir som chokladpudding i konsistensen. Den här puddingen skär man i bitar. Bitarnas storlek avgör hur hård osten blir. Stora bitar, kanske 3 cm i diameter, gör osten mjuk som en dessertost. Och små bitar, som majskorn, blir till hårdare ostar.

Efter koaguleringen pressas ostmassan i formar och får resterande vassle att avgå. Olika formar för olika typer av ost. Sen vänds ostarna under resten av dagen. Dels för att underlätta att biprodukten vassle rinner bort, och dels för att osten ska få en fin form.

Ostarna får sen stå framme i rumstemepratur över natten. Dagen efter saltas de. Antingen genom att ligga ett visst antal timmar i saltlake, eller genom att salt klappas in runt om.

Låt osta vila i några dagar och sen är den färdig att avnjutas.

Comments are closed.